Burgers aan de macht bij de bank!
Enkele bewoners uit Apeldoorn hebben grote onvrede over hun huidige bank. Hierbij is het plan ontstaan zelf een nieuwe bank op te richten. Volgens de bewoners moet het een coƶperatieve bank worden, waarbij de touwtjes in handen zijn van een grote groep leden.Na een hoop geklaag jegens de huidige bank van de Apeldoorners is de Financiƫle Coƶperatie, het nieuwe concept van de Apeldoorners, is geboren. Het geklaag had voornamelijk te maken met de huidige bonuscultuur en de ingewikkelde producten van andere banken. Volgens de initiatiefnemers is het de bedoeling de producten simpel te houden en de klant centraal te stellen. Er zullen bij de nieuwe bank geen bonussen bestaan en geen winstoogmerk.
De initiatiefnemers roepen consumenten op om lid te worden van de coƶperatie. Daarmee wordt de medezeggenschap verworven over de te varen koers. Deze medezeggenschap is te verkrijgen
door een eenmalige bijdrage van 20 euro te geven. Leden kunnen deelnemen aan algemene vergaderingen en zullen om hun mening worden gevraagd.
De initiatiefnemers, onder leiding van assurantieadviseur Jan Brink, hebben geen ervaring met de bankensector. Bij een bedrag van 200.000 euro hebben ze genoeg geld om de bank te starten en de nodige expertise in te huren. Het gestelde doel is om de bank binnen 2 jaar te kunnen beginnen.
Aan het einde van de eerste dag hadden ruim 300 mensen zich aangemeld. Voordat de bank echter mag starten heeft het een kapitaal van 5 miljoen euro nodig. Dit vereist 250.000 leden. Na enkele uren was de website echter lastig te bereiken vanwege de grote belangstelling.
Het idee om een bank op te richten is geĆÆnspireerd door een vergelijkbaar concept van het buurland, BelgiĆ«. In het voorjaar van 2013 richtten een groep gemotiveerde Belgen de NewB op. Inmiddels zijn daar ruim 43.000 particulieren lid geworden van de coƶperatieve bank en zijn goed voor een startkapitaal van 1,2 miljoen euro. Veel geld maar nog net niet genoeg om de bank te lanceren.